مجله کشاورزی

 

اسپیرولینا           Spirulina

اسپیرولینا گونه ای از علف های دریایی است که به گروه جلبک های سبز آبی تعلق دارد.جلبک های سبز آبی حدود 300 میلیون سال قبل بر روی زمین می زیسته اند.

در واقع این موجودات حیات را برای دیگر موجودات بر روی زمین امکان پذیر کردند. این موجودات از ده ها هزار سال قبل توسط مردم بومی اطراف دریاچه های شور مکزیک و آفریقا به عنوان یک ماده غذایی و منبع پروتئین مورد استفاده قرار می گرفت. بر طبق مطالعات انجام شده توسط سازمان ملل جهت مقابله با کمبود موادغذایی در اثر انفجار جمعیتی در آینده نزدیک، در بیانیه ای در سال 1980 اسپیرولینا را به عنوان یک غذای عالی در آینده معرفی کردند. هم اکنون نیز این موجود به عنوان ماده غذایی فضانوردان مورد استفاده قرار می گیرد. طبق مطالعه انجام شده توسط جمعیت بازنشستگان آمریکا که در سپتامبر 2006چاپ شده، اسپیرولینا یکی از بهترین غذاهایی است که باعث طول عمر می شود. پیش بینی می شود تولید این جلبک تا سال 2020 میلادی به بیش از 220 هزار تن در سال برسد. همچنین امروزه این محصول به عنوان یک مکمل غذایی، به غذاهای تجاری ماهیان از جمله ماهیان زینتی، دام، طیور و انسان افزوده می شود.

در سالهای اخیر با مصرف غذاهای طبیعی مانند اسپیرولینا پیشرفتهای چشمگیری در زمینه سلامت بوجود آمده است. اسپیرولینا غنی از آنتی اکسیدانها بوده ودارای ماده مغذی مانند فیکو سیانین، کلروفیل، پلی ساکاریدها و ...

 

سولفولیپیدهاست که باعث افزایش انرژی بدن می شوند. همچنین این گیاه به عنوان یک غذای پروبیوتیک شناخته شده است. عوامل ذکر شده حاکی از آن است که اسپیرولینا را می توان به عنوان یک غذای کامل در نظر گرفت. اسپیرولینا حاوی عناصر طبیعی، پروتئین با کیفیت بالا غنی از اسیدهای چرب ضروری، غنی از مواد معدنی مورد نیاز بدن جانوران و دارای قابلیت هضم وجذب بالایی است.

جلبک در دو شکل قرص و پودر:

جلبک آنقدر مواد مغذی در خود جای داده که کاملا شگفت آور است، یک قرص تنها ۷گرم از پودر جلبک خشک را در بر می‌گیرد.

 

پروتئین: ۴گرم.

ویتامین B۱ (تیامین): ۱۱ درصد RDA.

ویتامین B۲ (ریبوفلاوین): ۱۵درصد RDA.

ویتامین B۳ (نیاسن): ۴ درصد RDA.

مس: ۲۱ درصد RDA.

آهن: ۱۱درصد .RDA

آن‌ها همچنین حاوی مقادیر کافی منیزیم، پتاسیم و منگنز و مقادیر کمی از تقریبا هر ماده مغذی که ما نیاز داریم می‌باشند.

تنها ۲۰ کالری و ۱/۷ گرم کربوهیدرات قابل هضم دارند. گرم برای گرم، این به این معناست که جلبک ممکن است دقیقا مغذی‌ترین ماده غذایی روی سیاره باشد. یک قرص جلبک دربرگیرنده مقادیر کم چربی (حدود ۱ گرم)، ازجمله اسیدهای چرب امگا۶ و امگا ۳ در یک قرص حدود ۱.۵ گرمی از آن باشد.

کیفیت پروتئن جلبک در مقایسه با تخم مرغ عالی است. تمامی آمینواسیدهای ضروری که ما نیاز داریم را شامل می‌شود. اغلب ادعا می‌شود که جلبک حاوی ویتامین B۱۲ است که نادرست است. جلبک دربرگیرنده‌ی ویتامین کاذب B۱۲ است که برای انسان‌ها مفید نیست.

جلبک خواص ضد سرطانی دارد به ویژه در مقابل سرطان‌های دهانی

برخی از شواهد نشان می‌دهد که جلبک می‌تواند خواص ضد سرطانی داشته باشد. برای مثال، برخی از تحقیقات در مورد حیوانات نشان می‌دهد که جلبک می‌تواند وقوع سرطان و سایز تومور را کاهش دهد.

جلبک به ویژه در سرطان دهان مورد مطالعه قرار گرفته است. مطالعه‌ای به تاثیرات جلبک در مورد ۸۷ نفر در هند با ضایعات پیش سرطانی که OSMF در دهان نامیده می‌شود، پرداخت.

جلبک می‌تواند در برابر کم‌خونی موثر باشد.

جلبک برای سلامتیانواع مختلفی از کم‌خونی وجود دارد. کم‌خونی تقریبا در افراد مسن رایج‌تر است که منجر به احساس ضعف و خستگی می‌شود.

 

رایج‌ترین آن به‌وسیله کاهش هموگلوبین یا سلول‌های قرمز خون مشخص می‌شود. در مطالعه‌ای با ۴۰ نفر شرکت‌کننده، افراد مسن با سابقه کم‌خونی، مکمل‌های جلبک را مصرف نمودند و مشخص شد هموگلوبین سلول‌های خونی را افزایش می‌دهد. همچنین عملکرد سیستم ایمنی نیز بهبود یافت. توجه داشته باشید که این تنها یک مطالعه است و تحقیقات بیشتر پیش از هر نوع توصیه‌ای نیاز است.